II OGÓLNOPOLSKI KONKURS KULINARNY „BLACK BOX”

Dnia 17 lutego 2017 r. w Zespole Szkół Gospodarczych w Elblągu odbyła się druga edycja Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego Black Box.

Zadaniem uczestników było przygotowanie potraw z wylosowanych produktów z tzw. czarnej skrzynki. Black Box jest konkursem, który sprawdza umiejętności młodych, kreatywnych przyszłych kucharzy. Uczestnicy mieli 1,5 godz. na stworzenie dań konkursowych.

Zaproszone do udziału w konkursie zostały szkoły o profilu gastronomicznym z całej Polski:

Konkurs oceniało profesjonalne Jury w składzie:

Dr Józef Sadkiewcz Akademia Kulinarna w Bydgoszczy, Krzysztof Szulborski  Prezes Stowarzyszenia Kucharzy Polskich, Mariusz Gachewicz Stowarzyszenie Kucharzy Polskich, Krzysztof Gradzewicz Stowarzyszenie Kucharzy Polskich, Michał Jankowski Szef kuchni Restauracja Studnia Smaków, Dariusz Bajczyk dyrektor Domu Brokerskiego, Bogumił Redlicki  Restauracja Złota Arka,
Małgorzata Jachna- Kopańska Restauracja Bałtycka, Marcin Wileński- szef kuchni Hotel Elbląg .

I miejsce - Kamila Formela i Kacper Serafińczuk - Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich
w Gdańsku

II miejsce - Mateusz Glabarczyk i Rafał Zajkowski   -Zespół Szkół nr 2 im. Władysława Jagiełły
w Mrągowie

III miejsce - Agata Błaszczyk i Kamil Piotrowski - Zespół Szkół Gastronomicznych nr 4 im. I Armii Wojska Polskiego w Łodzi

Organizatorki konkursu:

Katarzyna Gliniecka

Karolina Wojtusiak