Najlepsi w Polsce kucharze z Zespołu Szkół Gospodarczych w Elblągu

W dniach 18.05.15 – 20.05.2015 w Wasilkowie koło Białegostoku odbyła się XII edycja Ogólnopolskiego Konkursu „Sprawny w zawodzie – bezpieczny w pracy 2015 – kucharz” organizowanego corocznie przez Komendę Główną OHP. Konkurs został zorganizowany dla uczniów klas trzecich z zasadniczej szkoły zawodowej w celu sprawdzenie poziomu wiedzy i umiejętności zawodowych zdobytych w ciągu trzech lat nauki w szkołach zawodowych bądź u rzemieślników. W konkursie udział wzięło trzydziestu dwóch uczniów z szesnastu województw kraju, którzy w dniu 20.04.2015 przeszli przez eliminacje wojewódzkie i zajęli tam pierwsze miejsce. W obu etapach, zarówno wojewódzkim jak i ogólnopolskim, konkurs przebiegał w dwóch formach: praktycznej i teoretycznej. W części praktycznej uczniowie pracowali w zespołach dwu osobowych i mieli za zadanie przygotowanie pełnego zestawu obiadowego w przeciągu półtorej godziny. W etapie ogólnopolskim była to: zupa krem z białych warzyw doprawiana oliwą truflową z redukcją balsamiczną, polędwica wieprzowa marynowana w tymianku i czosnku, zawijana w boczku wędzonym, kładziona na pieczonych warzywach, w sosie pieprzowym z ziemniakami puree z gałką muszkatołową. Podczas oceny tej części konkursu jurorzy oceniali nie tylko efekt końcowy - posiłek, ale i pracę zespołową, higienę pracy i osobistą, znajomość sprzętu i receptur, przestrzeganie zasad bhp oraz sposób wykończenia i podania obiadu. W części drugiej – teoretycznej uczniowie rozwiązywali indywidualnie testy przygotowane na wzór arkuszy egzaminacyjnych potwierdzających kwalifikacje w zawodzie. Wyniki z części praktycznej i indywidualne osiągnięcia z części teoretycznej były sumowane i stanowiły o końcowym miejscu zespołu. Najlepszymi kucharzami XII edycji ogólnopolskiego konkursu zostały: Dominika Andrzejewska i Agata Karaś z Zespołu Szkół Gospodarczych w Elblągu reprezentujące województwo warmińsko – mazurskie. Uczennice uzyskały II miejsce po części praktycznej, ale po części teoretycznej zdecydowanie wyprzedziły pozostałe zespoły. Obie uczennice do konkursu przystąpiły bez specjalnego przygotowywania; realizowały jedynie zaplanowane w szkole działania związane z przygotowaniem do czekającego ich w czerwcu egzaminu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie kucharz. Obie w bieżącym roku szkolnym wzięły udział, wraz z 18 innymi uczniami Zespołu Szkół Gospodarczych, w stażu zawodowym w Hiszpanii w ramach programu Erasmus+. Swoją przyszłość wiążą z pracą w wyuczonym zawodzie, ale chciałyby pracować w Polsce i kontynuować naukę w Liceum Ogólnokształcącym dla Dorosłych Uzyskany wynik na pewno ułatwi im znalezienie pracy i realizację planów.