NASZE POMYSŁY NA GOTOWANIE W PUBLIKACJI

26 lutego br., uczniowie klasy II a, II b, III b TG oraz III a ZSZ pod kierunkiem nauczycieli: Barbary Bukowskiej, Marty Gołębiewskiej, Marty Skolimowskiej - Kulmy, Katarzyny Rogowicz oraz Krystyny Powroźnik, sporządzili dania obiadowe dla podopiecznych Banku Żywności w Elblągu, które umieszczone zostały w broszurce pt: Jak dobrze wykorzystać żywność?

Treści zawarte w broszurce, w ramach programu Operacyjnego Pomocy Żywnościowej 2014 -2020 oraz Europejskiego Funduszu pomocy Najbardziej Potrzebującym, mają za zadanie podpowiedzenie podopiecznym banku, jak można sporządzić tanie, smaczne i proste posiłki obiadowe z wykorzystaniem  produktów otrzymywanych z Banku Żywności. Propozycje potraw mają także przypomnieć niektóre zapomniane przepisy kuchni polskiej oraz wyzwolić pomysłowość, zaradność  i gospodarność podczas przygotowania posiłków domowych. Przy okazji sporządzania potraw, uczniowie, doskonalili także umiejętności estetycznego podawania potraw, które były fotografowane i umieszczone pod recepturami. W ramach podziękowań od Banku Żywności w Elblągu, w dniu 23 marca, uczniowie otrzymali gotowe broszurki - czytaj.