FINAŁ SUBREGIONALNY KONKURSU „SMAKI, WARMII, MAZUR ORAZ POWIŚLA NA STOŁACH EUROPY”

 

            W sobotę 7 listopada w Zespole Szkół Gospodarczych odbył się II etap – finał subregionalny konkursu „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy”. Konkurs rozgrywany był
w kategoriach: produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego, produkty regionalne pochodzenia roślinnego i produkty z grzybami, regionalne napoje alkoholowe oraz potrawy oceniane w dwóch podkategoriach:

a) przedsiębiorstwa (restauracje, zakładu gastronomiczne, gospodarstwa agroturystyczne) i szkoły;

b) osoby fizyczne i organizacje zrzeszające osoby fizyczne.

Laureaci I miejsc będą uczestniczyć w etapie III – w finale regionalnym konkursu, który odbędzie się 5 grudnia 2015 r. w Olsztynie.

Z Zespołu Szkół Gospodarczych wzięli udział uczniowie w podkategorii „Potrawy przedsiębiorstwa i szkoły”:

  1. Ciosek Sylwia „Placki ziemniaczane z pietruszką i gulaszem rybnym
    w towarzystwie makaronu z warzyw sezonowych”;
  2. Zaporowski Daniel „Czarnina – zupa z krwi kaczki podana z kartofelkami”;
  3. Boss Piotr „Zupa rybna rodziny Bossów”;
  4. Mazur Dominika – „Smażone pierożki z nadzieniem różanym”;
  5. Makuch Paulina „Pierogi z podrobami podane z sosem grzybowym”;
  6. Plaugo Michał „Kartoflanka – zupa ziemniaczana”;
  7. Derecka Magdalena – „Pierogi po kadyńsku”;
  8. Jabłońska Justyna, Wicińska Natalia – „Dzyndzałki”;
  9. Witkowska Wioletta – „Czernina z kluskami ziemniaczanymi”.

W finale subregionalnym X edycji konkursu „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy w podkategorii potrawy wyłoniono zwycięzców:

I miejsce ex aequo – Magdalena Derecka i WPPHU Vitalis Tadeusz Kawa

II miejsce – Makuch Paulina

III miejsce – Zaporowski Daniel

 

GRATULACJE I ŻYCZYMY POWODZENIA W FINALE REGIONALNYM!

 

Opracowała: Marzena Szczech