KONKURS „WARIACJE Z DYNI”

 

Dnia 24.11.2015 r. w Zespole Szkół Gospodarczych odbył się szkolny konkurs kulinarny „WARIACJE Z DYNI". Celem konkursu było:

-      zachęcanie do rozwijania umiejętności z zakresu sporządzania i ekspedycji wybranych potraw,

-      rozbudzanie wrażliwości estetycznej,

-      podnoszenie poziomu efektywności kształcenia zawodowego.

Konkurs składał się z dwóch kategorii:

·       I kategoria: wykonanie potrawy z dyni;

·       II kategoria: wykonanie carvingu z dyni o tematyce gastronomicznej, np. garnek
z dyni, łyżka wazowa z dyni, bukiet warzyw, owoce, logo szkoły.

Do I kategorii konkursu przystąpiło 6 uczniów, którzy mieli za zadanie przygotować potrawy konkursowe z dyni w ilości 3 porcji wraz z dodatkami. Poszczególni uczniowie wykonali
i zaprezentowali następujące potrawy:

-      Ciasto dyniowe z marchewką;

-      Dyniowa tortilla z pieczarkami i wędzoną papryką;

-      Kluski z dynią i pomidorkami koktajlowymi pod pierzynką śmietanową z nutą tymianku;

-      Zupa dyniowa z pulpecikami i grzankami czosnkowymi;

-      Sernik dyniowy z ricotty z sosem imbirowo – rabarbarowym;

-      Babeczki z kruchego ciasta z kremem dyniowym.

Potrawy drużyn oceniało jury w składzie:

·           Pani Barbara Chrząszcz – przewodnicząca Koła Gospodyń Wiejskich „Klub Gosposia”
w Tolkmicku, laureatka III miejsca za potrawę „Kluski ziemniaczane z twarogiem i skwarkami”
w konkursie marszałkowskim „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy”, który odbył się w dniu 07.11.2015 r. w Zespole Szkół Gospodarczych w Elblągu oraz przewodnicząca jury konkursu „Wariacje z dyni”;

·       Pani Krystyna Gaj – zastępca przewodniczącej „Klubu Gosposia” w Tolkmicku,
laureatka II miejsca za potrawę „Śledź po staropolsku  z ziemniakami w mundurach”
w konkursie marszałkowskim „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy”, który odbył się w dniu 07.11.2015 r. w Zespole Szkół Gospodarczych w Elblągu oraz członek jury konkursu
„Wariacje z dyni”.

Konkurs wygrali następujący uczniowie:

Ex aequo I miejsce: Michał Plaugo – II a TŻiUG i Daniel Pikulik – II b TŻiUG;

II miejsce: Emilia Zimowska – III a ZSZ kucharz;

III miejsce: Magdalena Derecka – III a TŻiUG.

Ponadto jury przyznało dwa wyróżnienia:

a)   wyróżnienie I dla Doroty Iwanickiej – II b TŻiUG za Kluski z dynią i pomidorkami koktajlowymi pod pierzynką śmietanową z nutą tymianku;

b)   wyróżnienie II otrzymała Ewelina Kurowska – z klasy II a TŻiUG za Ciasto dyniowe
z marchewką.

Uczestnicy szkolnego konkursu kulinarnego „Wariacje z dyni” otrzymali dyplomy
i atrakcyjne nagrody rzeczowe min. noże do obierania FISKARS, zapaski, parasole, koszulki, długopisy, szkło powiększające ufundowane przez różne firmy b
ranży gastronomicznej.

 

Organizatorami konkursu były nauczycielki kształcenia zawodowego branży gastronomicznej:
Pani Katarzyna Dobrzeniecka, Pani Krystyna Powroźnik i Pani Marzena Szczech.