WIZYTA STUDYJNA

 

W dniu 21 października 2014 r. w Zespole Szkół Gospodarczych w Elblągu odbyła się kolejna edycja wizyt studyjnych dotycząca realizacji projektu pn.: ,,MODEL KSZTAŁCENIA W BRANŻY GASTRONOMICZNO - HOTELARSKIEJ POŁĄCZONY Z SYSTEMEM WALIDACJI KWALIFIKACJI I KOMPETENCJI FORMALNYCH”.

Uczestnikami wizyty byli:

Partnerzy zagraniczni z:

- Szkoła Campus na Bornholmie ( Dania ) – partner ZSG Elbląg,

- Izba Rzemieślnicza w regionie Cotes dArmor we Francji,

- Państwowy Zespół Szkół Gastronomiczno- Hotelarskich w Asyżu ( Włochy),

- Państwowy Zespół Szkół Gastronomicznych, Hotelarskich i Turystycznych w Spoleto (Włochy),

- Szkoła Gastronomiczno-Hotelarska w De Castello (Włochy),

- Szkoła Hotelarsko-Gastronomiczna w Splicie (Chorwacja).

Partnerzy z Polski

- pracownicy naukowi Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie,

- przedstawiciele Urzędu Marszałkowskiego w Olsztynie – lider projektu,

- przedstawiciele Fundacji ,,Wspieranie i Promocja Przedsiębiorczości na Warmii i Mazurach”,

- dyrektor i inspektor Departamentu Edukacji Urzędu Miejskiego w Elblągu,

- pracodawcy z terenu Miasta Elbląg,

- rodzice uczniów ZSG,

- dyrektorzy, wicedyrektorzy 4 szkół zaangażowanych w realizację projektu,

- nauczyciele - liderzy zespołów autorskich programów nauczania.

- uczniowie szkoły.

 

W trakcie wizyty studyjnej uczestnicy spotkania brali udział w debacie nt. wprowadzenia w szkole innowacji pedagogicznej pn. "INNOWACYJNE, MODUŁOWE KSZTAŁCENIE ZAWODOWE
W ZAWODACH BRANŻY GASTRONOMICZNO-HOTELARSKIEJ W ZESPOLE SZKÓŁ GOSPODARCZYCH W ELBLĄGU 2010-2014”.

Spotkanie zakończyło się okolicznościowym obiadem przygotowanym przez klasę III a ZSZ w ramach zajęć praktycznych, pod kierunkiem pani Katarzyny Glinieckiej. W menu znalazły się: przekąska gorąca – „Pierożki rybne grillowane z sosem buraczkowym”, zupa – „Krem z dyni”, drugie danie – „Uda z nadzieniem szpinakowym z porą”, ziemniaki, kalafior z wody, surówka z marchwi i chrzanu, deser – "Krem bawarski z roladami biszkoptowo – truskawkowymi”. Niespodzianką dla wszystkichi był tort przygotowany przez Firmę Gastronomiczną Celebra. Obsługą gości zajmowali się uczniowie klasy III a TG, którymi opiekowały się panie – Irena Nosal i Aleksandra Bala.