WARSZTATY KULINARNE Z MARCINEM BUDYNKIEM

 

W dniu 16 września 2014 r. Związek Polskie Mięso zorganizował w naszej szkole warsztaty kulinarne. Przeprowadzone zostały one w ramach projektu "Program informacyjno- szkoleniowy z zakresu jakości mięsa drobiowego skierowany do uczniów szkół gastronomicznych". Warsztaty poprowadził Marcin Budynek ceniony w świecie gastronomii autorytet kulinarny; szef kuchni i dyrektor Gastronomii w Hotelu Warszawa w Augustowie. Założyciel - właściciel Akademii Kulinarnej, absolwent Poznańskiej Szkoły Gastronomicznej, wieloletni szef kuchni Hotelu Bryza w Juracie.

Podczas spotkania uczniowie wzięli udział w prelekcji merytorycznej z zakresu podziału i prezentacji drobiu, rozbioru drobiu na elementy kulinarne, składu chemicznego drobiu, podstawowych obróbek termicznych drobiu, chłodzenia i mrożenia drobiu oraz walorów kulinarnych drobiu. Następnie 20 przedstawicieli uczniów z różnych klas uczestniczyło w części praktycznej, która obejmowała wykonanie potraw tradycyjnymi metodami oraz nowoczesnymi technikami, marynowanie drobiu oraz aranżację potraw.

Warsztaty finansowane są z Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego.