Legalne
aspekty
otwierania
działalności
gastronomicznej
Działania
przed
otwarciem
restauracji
możemy
podzielić
na
kilka
etapów:
- Zakładanie działalności gospodarczej
- Faza projektowa, zakończona akceptacją projektu, uzyskaniem pozwolenia na budowę i rozpoczęciem prac remontowo-budowlanych
- Odbiór lokalu i robót budowlanych przez odpowiednie służby
- Uzyskanie końcowych zezwoleń z Urzędu Gminy/ Dzielnicy i Sanepidu
Zakładanie
działalności
gospodarczej
Kolejne
kroki
potrzebne
do
rejestracji
i
rozpoczęcia
działalności
gospodarczej
to:
- Ewidencja Działalności Gospodarczej (w Urzędzie Gminy/ Dzielnicy) złożenie wniosku o dokonanie wpisu
- Krajowy Rejestr Sądowy (KRS) - złożenie wniosku o dokonanie wpisu (potrzebne w przypadku firmy, nie dotyczy działalności gospodarczej)
- Krajowy Rejestr Urzędowy Podmiotów Gospodarki Narodowej - złożenie wniosku o wpis, w celu uzyskania numeru identyfikacyjnego REGON (Wwa, ul. 1go Sierpnia 21 lub w Urzędzie Gminy/ Dzielnicy)
- Urząd Skarbowy (1) - zgłoszenie ewidencyjne, w celu nadania NIP (można złożyć w Urzędzie Gminy) należy określić formę opodatkowania i sposób prowadzenia ewidencji podatkowej
- Urząd Skarbowy (2) - zgłoszenie rejestracyjne przed dniem rozpoczęcia działalności
- Kasa fiskalna - kupno i fiskalizacja
- Pieczątka firmy
- Bank - otwarcie rachunku bankowego (konieczna jest do tego pieczątka firmy)
- ZUS - Zgłoszenie pracowników (7 dni od momentu zatrudnienia) i właściciela
- Medycyna pracy - Skierowanie pracowników na badania wstępne: nosicielstwo, aktualna książeczka zdrowia i zaświadczenie od lekarza
- PIP - karta zgłoszenia pracodawcy do PIP - do 30 dni po rozpoczęciu działalności
- Sanepid – sekcja Higieny Pracy - Karta Zgłoszenia Pracodawcy (rodzaj działalności, zatrudnienie, procesy technologiczne) - należy przesłać do 30 dni po rozpoczęciu działalności, (jeżeli zatrudnia się personel)
Wynajęcie/
kupno
budynku
Gdy
decydujemy
się
na
budowę,
kupno
lub
wynajem
budynku
należy
rozważyć,
na
ile
jest
prawdopodobne
otrzymanie
w
danej
lokalizacji
wszystkich
potrzebnych
pozwoleń.
Należy
mieć
na
względzie
miedzy
innymi
przystosowanie
budynku,
w
którym
znajduje
się
nasz
lokal.
- Budynek, w którym znajduje się lokal, powinien w całości być oddany do użytkowania
- Lokal powinien mieć przeznaczenie na działalność usługową
- Jeśli lokal znajduje się w budynku mieszkalnym – powinien mieć zgodę zarządcy budynku (Spółdzielnia, Wspólnota…)
- Należy sprawdzić, czy lokal będzie wymagał wystąpienia do Sanepidu o odstępstwo w przypadku zaniżonej wysokości lokalu, braku oświetlenia naturalnego na stanowisku pracy lub zagłębienia pomieszczeń
- Jeśli planujemy sprzedaż alkoholu, należy sprawdzić, czy nasz lokal spełnia wstępnie wymogi na ten typ działalności (Lokal nie może znajdować się w pobliżu szkoły, kościoła, kursów językowych…)
- Szczególna uwagę należy zwrócić na stan i możliwości wentylacji obiektu gdyż, jak pokazuje praktyka ten temat jest często najtrudniejszy i najdroższy do rozwiązania
Faza
projektowa
W
tej
fazie
przygotowywany
jest
projekt
lokalu
(nowy
lokal
lub
adaptacja).
W
skład
pełnej
dokumentacji
wchodzą
następujące
projekty:
- Budowlany
- Technologiczny
- Wentylacji
- Wod-kan
- Elektryczny
- Oraz plan lokalizacji (w przypadku nowego lokalu)
Aby
uzyskać
od
Powiatowego
Inspektora
Nadzoru
decyzję
o
warunkach
zabudowy
(pozwolenie
na
budowę),
czyli:
- Pozwolenie na budowę (nowy lokal), lub
- Pozwolenie na zmianę sposobu użytkowania (przy adaptacji, jeżeli dotychczasowe przeznaczenie lokalu było inne od tego, jakie będzie np. z lokalu sklepowego na gastronomiczny), lub
- Pozwolenie na przebudowę (przy adaptacji naruszającej strukturę budynku)
należy
uzyskać
opinie
i
uzgodnienia
projektu
przez:
- Straż Pożarną
- PIP (BHP)
- Sanepid
- W przypadku adaptacji, bez przebudowy wentylacji mechanicznej - projekt opiniuje wyłącznie rzeczoznawca ds. sanitarno epidemiologicznych lub właściwy terenowo inspektor sanitarny
Pełną
i
uzgodnioną
dokumentację
składa
się
w
Urzędzie
Gminy/Dzielnicy
(lub
starostwie).
Dopiero
po
otrzymaniu
pozwolenia
na
budowę
można
przystąpić
do
prac
budowlanych
lub
remontowych
lokalu.
Odbiór
lokalu
Po
zakończeniu
robót,
w
celu
dokonania
odbioru
wykonanych
prac
należy
powiadomić,
następujące
służby:
- Straż Pożarna
- PIP (BHP)
- Nadzór Budowlany Urzędu Gminy/Dzielnicy. Odbiór budowlany dokonywany jest przez inspektorów Wydziału Architektury Gminy, bezpośrednio podczas wizji lokalnej lub na podstawie dokumentacji. Do dokonania tego odbioru konieczny jest wcześniejszy odbiór przez Straż Pożarną i PIP
- W niektórych przypadkach może być wymagana opinia Wydziału Ochrony Środowiska
- Sanepid (wydaje opinię, która służy potem do wydania decyzji stwierdzającej spełnienie wymagań sanitarnych koniecznych do zapewnienia Higieny przy prowadzeniu działalności gastronomicznej)
Pozwolenie Sanepidu potrzebne jest, gdy wcześniej nie było wydane lub przy jakiejkolwiek zmianie wewnątrz lokalu lub procesu technologicznego. Do Sanepidu należy zwrócić się na piśmie z prośbą o dokonanie odbioru sanitarnego po urządzeniu lokalu, min. na 2 tygodnie przed przewidzianym terminem rozpoczęcia działalności. Wymagana dokumentacja do odbioru Sanepidu to:
1.
W
przypadku
nowego
lokalu
·
Decyzja
Gminy
o
warunkach
zabudowy
(pozwolenie
na
budowę)
·
Plan
lokalizacji
zaakceptowany
przez
Gminę
i
uzgodniony
z
Sanepidem
2.
W
przypadku
adaptacji,
przebudowy
·
Pozwolenie
Gminy/
Dzielnicy
-
Wydziału
Architektury
na
zmianę
sposobu
użytkowania
·
Pozwolenie
Gminy/
Dzielnicy
-
Wydziału
Architektury
na
przebudowę,
(jeżeli
narusza
się
strukturę
budynku,
dołączyć
wszystkie
projekty).
Jeśli
jest
to
tylko
adaptacja
(ścianki
działowe,
urządzenia),
załącza
się
tylko
projekty
technologiczne
+
wentylacja
3.
W
obydwu
przypadkach
·
Projekt
budowlany,
projekty
branżowe
(wentylacja,
wod-kan,
budowlany,
elektryczny)
oraz
technologiczne
–
powinny
być
uzgodnione
przez
rzeczoznawców
(lista
w
Sanepidzie)
lub
bezpośrednio
przez
Sanepid.
·
Odstępstwo
(wystąpić
do
Wojewódzkiego
Inspektoratu
Sanitarnego)
w
przypadku
zaniżonej
wysokości
lokalu,
braku
oświetlenia
naturalnego
na
stanowisku
pracy
lub
zagłębienia
pomieszczeń
·
Oświadczenie
Kierownika
Nadzoru
budowy
(nowy
lokal)
lub
firmy
budowlanej
(adaptacja),
że
prace
związane
z
budową,
przebudową
lub
adaptacją
zostały
wykonane
zgodnie
z
zaopiniowaną
dokumentacją
projektową,
a
użyte
materiały
posiadają
wymagane
certyfikaty.
·
Protokół
ze
sprawdzenia
wentylacji
obiektu
(skuteczność
i
głośność),
do
zaakceptowania
10%
odchyłki
w
skuteczności
wentylacji.
·
Decyzja
Gminy/Dzielnicy
(Nadzoru
Budowlanego),
co
do
nie
sprzeciwiania
się
dopuszczeniu
do
użytkowania
lokalu
·
Dokumentacja
działalności
gospodarczej
·
Badanie
wody
(wykonuje
Sanepid)
·
Umowa
na
wywóz
nieczystości
stałych
i
pokonsumpcyjnych
·
Umowa
na
czyszczenie
separatora
tłuszczu
·
Inne
(na
przykład
zgoda
zarządcy
budynku
na
prowadzenie
takiej
działalności)
Uzyskanie
końcowych
zezwoleń
- Po dokonaniu odbioru lokalu przez wszystkie służby Powiatowy Inspektor Nadzoru, wydaje
Pozwolenie na użytkowanie lokalu
i przesyła decyzję do Urzędu Gminy/Dzielnicy (dokumentację składamy w Powiatowym Inspektoracie Nadzoru Budowlanego).
- Po otrzymaniu tego pozwolenia (lub po złożeniu zgłoszenia o zakończeniu prac adaptacyjnych, przebudowy lub zmiany sposobu użytkowania), występuje się do Sanepid-u o wydanie decyzji stwierdzającej
Spełnienie wymagań sanitarnych koniecznych do zapewnienia higieny przy prowadzeniu działalności gastronomicznej.
